Існує велике різноманіття кавових напоїв. Залежно від уподобань, хтось вибирає чорний каву, інші віддають перевагу кавовим напоям з молоком. Особливо цінується в кавовому напої його пінка, часто звертається увага на її густину.
Залежно від рецепту, який використовується, в кавоварці часто використовується такий пристрій, як капучинатор. Цей елемент за допомогою пари створює піну в кавовому напої, використовується для приготування капучіно, латте, макіато та інших популярних напоїв.
Що таке капучинатор?
Капучинатор є досить важливим елементом кавомашини. Нерідко при покупці побутової кавоварки приділяється особлива увага капучинатору, адже за його допомогою в подальшому доведеться готувати немало кавових напоїв з молоком.
Існує кілька видів капучинаторів:
· Ручний капучинатор - часто цей вид капучинатора в професійних колах називають насадкою панарелло. Здатний успішно використовувати такий капучинатор лише досвідчений користувач кавоварки чи бориста, адже весь процес створення контролюється вручну. Ручний капучинатор представлений у вигляді трубки, через яку подається пара; ступінь утворення піни контролює користувач самостійно.
· Півавтоматичний капучинатор - такий вид здатний контролювати створення молочної піни без участі користувача. Однак цей процес не є повністю автоматичним, адже потрібно вручну переміщувати чашку після приготування кавового напою до капучинатора для додавання молочної піни.
· Автоматичний капучинатор - у цьому випадку кавовий напій з молочною піною готується без втручання користувача і необхідності переміщення чашки. Достатньо просто запустити процес приготування на кавоварці.
Технічні несправності капучинатора
Існує не так багато поломок і проблем, які можуть виникати під час роботи кавоварки з використанням капучинатора. Розуміння ймовірності виникнення та проявлення проблеми допоможе подальшому її вирішенню та технічному обслуговуванню кавоварки.
Найпоширеніші поломки капучинатора:
· Відсутність пари з капучинатора: Молочна піна в кавовому напої створюється не за допомогою механічного впливу, а завдяки подачі гарячого повітря з парою. Якщо з якоїсь причини капучинатор не може видавати пару, ми отримуємо каву без піни, що не є прийнятним результатом приготування напою.
· Не всмоктуються молоко: Часто є результатом забруднення і може допомогти чищення, так звана декальцинація.
· Капучинатор не може підняти піну: Часто ця проблема виникає, якщо пара недостатня через низький тиск або якщо стався збій парогенератора.
Основні причини технічних неполадок капучинатора
Для ефективного усунення несправності необхідно розуміти причину її виникнення. Якщо таке розуміння присутнє, майстер зможе швидко та якісно обслуговувати кавоварку та в подальшому усувати поломку.
Чому виникають поломки капучинатора?
· Забруднення парогенератора: Часто така проблема виникає через тривалий період відсутності очищення кавоварки. Також забруднення може виникати через використання надто жорсткої води.
· Несправність пароблока: Перепади напруги або внутрішнє замикання може вивести з ладу пароблок. Додатковими причинами можуть бути природний знос або підвищене експлуатаційне навантаження.
· Неправильна установка диспенсера: Знімна частина кавоварки, в якій знаходиться порція молока, завжди повинна встановлюватися правильно.
· Забруднення трубок молоковода: Ця проблема часто виникає при використанні дуже жирного молока.
· Несправність термоблока: Також може бути несправним датчик температури, діагностика проводиться за допомогою мультиметра.
· Забруднення або пошкодження каналів, по яких проходить паровоздушна суміш: Може знадобитися чищення.
Що робити, якщо немає пару в капучинаторі
Проаналізувавши виявлення несправності капучинатора і ймовірні причини виникнення проблеми, можна переходити до конкретних кроків для усунення несправності.
Розглянемо конкретні кроки, спрямовані на усунення поломки капучинатора, при якій він не подає паровоздушну суміш.
• Перевірте правильну установку диспенсера, надійність з'єднань - при будь-яких помилках в установці або виникненні витоків, пар може взагалі не подаватися через капучинатор або подаватися з слабким тиском.
• Проведіть діагностику парогенератора - головний елемент кавоварки, який відповідає за генерацію пару. Якщо капучинатор не подає пар, але сам візуально в порядку та не пошкоджений, можливо, проблема полягає в поломці парогенератора.
• Проведіть тестування тиску в кавомашині - цей показник піддається регулюванню, тому якщо тиск недостатній, можна спробувати його відкоригувати.
• Проведіть чистку капучинатора - відсутність пару може бути наслідком засмічення капучинатора, адже він потребує регулярного обслуговування та чистки.
• Використовуйте свіже, не жирне молоко - кава без піни може виходити через низькій якості молоко, перевірте рекомендації виробника.
Коментарі (0)